Stroomopwaarts

Rotan in Noordwolde - van ambacht naar design

14 mei t/m 27 november 2022

In 1908 startte in Noordwolde de eerste en enige Rijksrietvlechtschool van ons land, vier jaar later ondergebracht in het monumentale gebouw waarin thans ons museum is gevestigd. Ruim 1000 jongvolwassenen leerden er het vak van stoelenmaker. Directeuren en leraren van naam en faam brachten de opleiding naar een hoog niveau.

Het schitterende ambacht, waarmee bijna het hele dorp in de eerste helft van de 20e eeuw de kost verdiende, groeide uit tot een industrie. Een industrie die een groei kende tot een productie van ruim 200.000 stoelen per jaar. Die sterke groei leidde ook tot onderlinge concurrentie, waardoor de prijzen onder druk kwamen, met een nadelig effect op de kwaliteit. Mede door buitenlandse invloeden kwam een einde aan dit prachtige ambacht in Noordwolde.

Zelf zijn de vaklieden van weleer altijd bescheiden gebleven over hun producten: ze maakten immers ‘maar’ stoelen. Toch hebben de vlechtmaterialen in de decennia daarna veel industriële ontwerpers geïnspireerd tot niet zelden bijzondere modellen.

Dat geeft, met terugwerkende kracht, het ambacht van toen extra glans. Noordwolde en haar ambachtslieden kunnen absoluut trots zijn op de bijzondere rietvlechtindustrie. Dat laat de expositie ‘Rotan uit Noordwolde: van ambacht naar design’ zien. De expositie, die duurt tot eind september, maakt onderdeel uit van de kunstroute ‘Stroomopwaarts’, een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland, waaronder het Nationaal Vlechtmuseum. Het boek dat ter gelegenheid van de expositie wordt gemaakt, vertelt over die historie en belicht vooral ook moderne ontwerpers en hun topcreaties.

Inbal Anne Hershtig is een in Israël geboren kunstenaar die werkzaam is in o.a. Nederland. Tijdens ‘Stroomopwaarts’ onderzoekt ze de verbinding tussen mensen en de omgeving waar ze wonen, hoe mensen zich verbinden met het materiaal waarmee ze werken, welke menselijke interventies in het landschap hebben plaatsgevonden en plaats vinden. Als kunstenaar werkt ze met gevonden materialen uit de omgeving, w.o. grassen.

#Every.Land.Is.A.Wonderland

https://www.inbalhershtig.com/

Actualiteiten van Stroomopwaarts op Facebook

Vervlochten

Kunstroute 'VERVLOCHTEN' 6 mei t/m 31 oktober 2022

De kunstroute VERVLOCHTEN doorkruist deze zomer Vlechtdorp Noordwolde en omgeving.

Zes land-art kunstwerken komen langs wegen rond Noordwolde te staan. Ze verbinden de verhalen van het vlechtverleden met de huidige tijd. De kunstenaars zijn Marko de Kok, Karin van der Molen, Jacomijn Schellevis, Raimond Evers, Sigrid Hamelink, Meg Mercx en Rob Verwer.

Het verhaal van het vlechtverleden van Noordwolde moet verteld worden. Het is uniek in zijn soort en nauw verweven met de Kolonie van Weldadigheid. De fiets- en wandelroute, van circa 15 km (eventueel in te korten), gaat dan ook langs de mandenmakerij in Wilhelminaoord, die het begin van de vlechtindustrie inluidde. In de route zijn meer historische locaties opgenomen. Kunst en historie zorgen ervoor dat het prachtige bomenrijke landschap rond Noordwolde gekleurd wordt met verhalen.

Het kunstwerk “Liberty?” van Meg Mercx en Rob Verwer bestaat uit een kooi met vlechtwerk, voortgetrokken door enorme libellen.

In de stalen sculptuur “Link” van Marko de Kok zijn het de onder en boven elkaar door lopende lijnen in de sculptuur die  doen denken aan het vlechten, waarin letterlijk de verbinding wordt gezocht en figuurlijk de dynamiek van de vlechthandeling terug te vinden is.

Het kunstwerk “Wassend Tij” van Karin van der Molen bestaat uit manden en mandjes van wilgentenen, rotan, bamboe en plastic, als verwijzing naar de overvloed aan productie wereldwijd.

Object 10.040.301 (ook wel “Vervlochten”) van Raimond Evers, is een verbeelding van een netwerk ontstaan door levenspaden die elkaar kruisen en de manier waarop we wellicht vervlochten zijn in de toekomst.

Het kunstwerk “144 jaar” van Jacomijn Schellevis verbeeldt hoe de gemeenschap van Noordwolde vervlochten was met de vlechtindustrie.

Het kunstwerk “Remise” van Sigrid Hamelink verwijst naar de vroegere trambaan. Op een verdwaald stuk tramspoor staat een tot stilstand gekomen wagon als getuige van de geschiedenis van Noordwolde-Zuid.

Een stoelenproject, waar de gemeenschap van Noordwolde aan gevlochten heeft is onderdeel van VERVLOCHTEN. Tweedehands stoelen krijgen een totale make-over. Er wordt binnen het hele project voornamelijk materiaal hergebruikt. Behalve de leerlingen uit de bovenbouw van bassischolen Matthijsje, obs De Velden Noordwolde-Zuid en Vensterschool, hebben ook medewerkers van Ambacht Noordwolde, vrijwilligers van het Vlechtcafé en bezoekers van dagbesteding én winkel Biezonder bijgedragen aan dit project.

Een bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum in de voormalige Rietvlechtschool, is het begin- en eindpunt van kunstroute VERVLOCHTEN. Een bezoek aan het museum maakt de route compleet.

 

Het routeboekje bij deze kunstroute is vanaf 6 mei te verkrijgen in het Vlechtmuseum en op andere locaties. Het Vlechtmuseum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:30 – 17:00 uur. Op andere momenten kunt u het boekje ook ophalen bij Bungalowpark ‘Het Bosmeer’, Elsweg 5, Noordwolde.

Volg de actualiteiten via deze Facebookpagina

Workshops en Vlechtcafé

Workshops & Activiteiten


In het Vlechtmuseum worden regelmatig workshops gegeven over bijvoorbeeld het vlechten met wilgenteen en stro.
Superleuk en ook nog eens erg gezellig om te doen.

  • Hartjes strovlechten met Dini Gerding

    zaterdag, 13:30 - 16:30 Vlechtmuseum Dini Gerding
Vrijwilligers gezocht

Vrijwilliger
worden?
Wij zijn op zoek naar jou!


MELD JE AAN

Vlechtcafé


Het Vlechtmuseum presenteert met trots weer een nieuw seizoen van het Vlechtcafé. Tijdens het Vlechtcafé kan iedereen die geïnteresseerd is in vlechten of dat een keer wil uitproberen, onder leiding van onze vlechters, een mandje, mezenpuntje, pindakaaspothouder of iets anders vlechten. Niet het eindresultaat maar de beleving telt. Onder het genot van een kop koffie, thee en iets lekkers erbij maken we er een fijne middag van. Iedere laatste zaterdag van de maand (enkele uitzonderingen daargelaten). Opgave is verplicht en kan via de webshop (maximaal 6 deelnemers)

Deelname kost € 15,00

Wanneer is er een vlechtcafé?


  • Er is momenteel geen vlechtcafé


Homepage Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

Het Nationaal Vlechtmuseum: een bijzondere belevenis


Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde vertelt een bijzonder verhaal over de geschiedenis van mensen die een bestaan opbouwden door gebruik te maken van de natuurlijke grondstoffen die de omgeving hen bood.

Bijna het hele dorp leefde een groot deel van de vorige eeuw van het maken van honderdduizenden rotanstoelen per jaar. Het bezorgde Noordwolde de naam: Vlechtdorp van Nederland. Er was in het dorp zelfs een Rietvlechtschool waar men het vak van vlechter leerde. In dat Rijksmonument vindt u nu het Nationaal Vlechtmuseum.

Het museum toont niet alleen veel gevlochten gebruiksvoorwerpen, maar ook prachtige meesterstukken. De authentieke sfeer van het gebouw en de vele beeld- en geluidsfragmenten brengen de bezoeker terug in de tijd.

Naast aandacht voor het verleden komen moderne vormgevers aan bod, zoals Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie en Marcel Wanders. Zelfs de industriële toepassingen van het vlechten worden niet vergeten.

Jong en oud kunnen zelf aan de slag in het museum om bijvoorbeeld een mattenkloppertje te vlechten. Voor kinderen ligt ook altijd een leuke speurtocht klaar en zijn onze kijkkasten spannend om te ontdekken!

Enige tijd geleden werden in ons museum nog opnamen gemaakt voor Tussen Kunst en Kitch Extra. Bekijk hier die reportage.

Voor volwassenen worden weer Vlechtcafé’s georganiseerd. Kijk voor data en tijden op de website en onze facebookpagina. Er wordt gewerkt met een maximum aantal deelnemers en de tickets worden via de shop verkocht.

Onze nieuwe audiotour kunt u beluisteren via uw eigen smartphone. Voor uw gemak kunt u desgewenst uw eigen ‘oortjes’ of koptelefoon meebrengen.

Openingstijden


Tijdens de zomervakantie zijn wij ook op zondagmiddag geopend!

Dinsdag 10.30-17.00 uur
Woensdag 10.30-17.00 uur
Donderdag 10.30-17.00 uur
Vrijdag 10.30-17.00 uur
Zaterdag 10.30-17.00 uur

Op maandag zijn wij gesloten.

In 2023 zijn we eveneens gesloten op Koningsdag (woensdag 27 april), Bevrijdingsdag (donderdag 5 mei), Hemelvaartsdag (donderdag 18 mei), Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december) en Oudjaarsdag (zaterdag 31 december).

Adres


Nationaal Vlechtmuseum
Mandehof 7
8391 BG Noordwolde

Telefoon: 0561 – 431885

Email: info@vlechtmuseum.nl

Plan uw routeBoek de VlechtExpress

Niets missen?


Wij houden u graag op de hoogte!

Webshop

Van alles
over vlechtwerk
en geschiedenis


BEZOEK DE SHOP

Toegangsprijzen


Volwassenen € 8,50
Kinderen t/m 12 jaar € 4,50
Gezin (2 volwassenen+kinderen) € 22,00
Kinderen van 0 t/m 4 jaar vrij entree
Museumkaart vrij entree
CJP € 4,00
Donateurs Vlechtmuseum vrij entree

Toegankelijk voor rolstoelen en rollators

Groepen


Wilt u met een groep ons museum bezoeken? Dan zijn er een aantal arrangementen die wij u kunnen aanbieden.

Arrangementen in samenwerking met Lunchroom Tramhalteplein (onze buren).

Voorwaarden: maximaal 8 personen en Museumkaart niet geldig

Arrangement PITRIET: koffie/capuccino + gebak + entree museum  € 14,50

Arrangement ROTAN: 12-uurtje + boekje: Turven uit het Oosten + entree  € 21,50

Arrangement MANAU: Arrangementen Pitriet+Rotan samen € 27,75

Arrangement in samenwerking met Buurthuus (onze buren).

Voorwaarden: meer dan 8 personen

Arrangement Buurthuus: entree, rondleiding met gids, demo, 2x koffie manauslof  € 18,50

Als u een busonderneming bent wilt u dan contact opnemen via info@vlechtmuseum.nl

Als binnen de groep mensen gebruik willen maken van hun Museumkaart wilt u dan contact opnemen via info@vlechtmuseum.nl

 

Overige arrangementen:

Voorwaarden: 8 of meer personen

Bezoek: Entree zonder rondleiding € 7,00 p.p.

Bezoek, rondleiding met gids en demonstratie + € 6,60 p.p.

Indien ook horeca gewenst + € 4,40 p.p. (minimaal € 25,00)

Andere mogelijkheden voor bezoek, of ander arrangement? Vraag naar de mogelijkheden via een mail naar info@vlechtmuseum.nl

WILT U UW BEZOEK MINIMAAL 10 WERKDAGEN (1.5 WEEK) VOOR UW GEWENSTE BEZOEK BIJ ONS AANMELDEN?

Aanmelden groep

Workshops & Activiteiten


In het Vlechtmuseum gaan we weer beginnen met workshops gegeven over bijvoorbeeld het vlechten met pitriet, stro en wilgenteen. Superleuk en ook nog eens erg gezellig om te doen.

  • Hartjes strovlechten met Dini Gerding

    zaterdag, 13:30 - 16:30 Vlechtmuseum Dini Gerding
Vrijwilligers gezocht

Vrijwilliger
worden?
Wij zijn op zoek naar jou!


MELD JE AAN VIA HET CONTACTFORMULIER

Vlechtcafé


Tijdelijk geen Vlechtcafe’s

Tijdelijk worden er geen Vlechtcafé’s georganiseerd. Dat heeft verschillende oorzaken waardoor we niet kunnen beschikken over voldoende vrijwilligers bij het Vlechtcafé. We weten dat de belangstelling voor het Vlechtcafé best wel groot is, daarom zullen we, zodra we zicht hebben op een herstart daarvan, bericht doen op de website en onze sociale kanalen. Als u ons daar volgt bent u snel geïnformeerd.

Wanneer is er een vlechtcafé?


  • Er is momenteel geen vlechtcafé