Kunstroute 'VERVLOCHTEN' 6 mei t/m 31 oktober 2022

De kunstroute VERVLOCHTEN doorkruist deze zomer Vlechtdorp Noordwolde en omgeving.

Zes land-art kunstwerken komen langs wegen rond Noordwolde te staan. Ze verbinden de verhalen van het vlechtverleden met de huidige tijd. De kunstenaars zijn Marko de Kok, Karin van der Molen, Jacomijn Schellevis, Raimond Evers, Sigrid Hamelink, Meg Mercx en Rob Verwer.

Het verhaal van het vlechtverleden van Noordwolde moet verteld worden. Het is uniek in zijn soort en nauw verweven met de Kolonie van Weldadigheid. De fiets- en wandelroute, van circa 15 km (eventueel in te korten), gaat dan ook langs de mandenmakerij in Wilhelminaoord, die het begin van de vlechtindustrie inluidde. In de route zijn meer historische locaties opgenomen. Kunst en historie zorgen ervoor dat het prachtige bomenrijke landschap rond Noordwolde gekleurd wordt met verhalen.

Het kunstwerk “Liberty?” van Meg Mercx en Rob Verwer bestaat uit een kooi met vlechtwerk, voortgetrokken door enorme libellen.

In de stalen sculptuur “Link” van Marko de Kok zijn het de onder en boven elkaar door lopende lijnen in de sculptuur die  doen denken aan het vlechten, waarin letterlijk de verbinding wordt gezocht en figuurlijk de dynamiek van de vlechthandeling terug te vinden is.

Het kunstwerk “Wassend Tij” van Karin van der Molen bestaat uit manden en mandjes van wilgentenen, rotan, bamboe en plastic, als verwijzing naar de overvloed aan productie wereldwijd.

Object 10.040.301 (ook wel “Vervlochten”) van Raimond Evers, is een verbeelding van een netwerk ontstaan door levenspaden die elkaar kruisen en de manier waarop we wellicht vervlochten zijn in de toekomst.

Het kunstwerk “144 jaar” van Jacomijn Schellevis verbeeldt hoe de gemeenschap van Noordwolde vervlochten was met de vlechtindustrie.

Het kunstwerk “Remise” van Sigrid Hamelink verwijst naar de vroegere trambaan. Op een verdwaald stuk tramspoor staat een tot stilstand gekomen wagon als getuige van de geschiedenis van Noordwolde-Zuid.

Een stoelenproject, waar de gemeenschap van Noordwolde aan gevlochten heeft is onderdeel van VERVLOCHTEN. Tweedehands stoelen krijgen een totale make-over. Er wordt binnen het hele project voornamelijk materiaal hergebruikt. Behalve de leerlingen uit de bovenbouw van bassischolen Matthijsje, obs De Velden Noordwolde-Zuid en Vensterschool, hebben ook medewerkers van Ambacht Noordwolde, vrijwilligers van het Vlechtcafé en bezoekers van dagbesteding én winkel Biezonder bijgedragen aan dit project.

Een bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum in de voormalige Rietvlechtschool, is het begin- en eindpunt van kunstroute VERVLOCHTEN. Een bezoek aan het museum maakt de route compleet.

 

Het routeboekje bij deze kunstroute is vanaf 6 mei te verkrijgen in het Vlechtmuseum en op andere locaties. Het Vlechtmuseum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10:30 – 17:00 uur. Op andere momenten kunt u het boekje ook ophalen bij Bungalowpark ‘Het Bosmeer’, Elsweg 5, Noordwolde.

Volg de actualiteiten via deze Facebookpagina