Skip to main content
Nationaal Vlechtmuseum

Jonkers en de designers

Tot begin oktober is er een expositie over de rijke historie van de rotanfabriek van de gebroeders Jonkers. Daarin is speciale aandacht voor de bekende ontwerpers waarmee men samenwerkte.
 
Dirk van Sliedregt (1920-2010) is daarvan de bekendste. Hij kreeg in de periode na de Tweede Wereldoorlog door bevolkingsgroei, toenemende welvaart en aandacht voor ‘goed wonen’ de kans kreeg om zijn vernieuwende ideeën over vormen, kleuren en materialen te verwezenlijken.
Hij ontwierp van 1947 tot begin jaren ’70 tientallen modellen stoelen en tafels voor het innovatieve bedrijf van de gebroeders Jonkers. Het functionele van de ontwerpen, samen met de zuiverheid van vormen, de lichtheid van het materiaal en zeker ook de de betaalbaarheid en dus bereikbaarheid voor grote groepen mensen, pasten precies in de smaakontwikkeling van de periode van de Wederopbouw.
 
Naast ontwerpen van Van Sliedregt zijn in de expositie ook ontwerpen te zien van Piet Muntendam en Johan de Haard. Ook zij tekenden geregeld meubelen voor Jonkers.

In Museum DR8888 is gedurende dezelfde periode een parallel-expositie te zien over 100 jaar designgeschiedenis in Friesland.