Skip to main content

Het Nationaal Vlechtmuseum: een bijzondere belevenis

Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde vertelt een bijzonder verhaal. Door gebruik te maken van de natuurlijke grondstoffen die de omgeving bood, bouwden mensen in en rond Noordwolde een bestaan op. Ze gingen vlechten met wilgenteen. Eerst maakten ze mandjes, later stoelen. 

Het ambacht groeide uit tot een industrie. Bijna het hele dorp leefde een groot deel van de vorige eeuw van het maken van honderdduizenden rotanstoelen per jaar. Het bezorgde Noordwolde de naam: Vlechtdorp van Nederland.

Er was in het dorp zelfs een Rietvlechtschool waar men het vak van vlechter leerde. In dat Rijksmonument vindt u nu het museum. De authentieke sfeer van het gebouw en de vele beeld- en geluidsfragmenten brengen de bezoeker terug in de tijd. De gratis audiotour die u via uw smartphone kunt beluisteren, is desgewenst uw digitale gids.

Naast aandacht voor het verleden komen moderne vormgevers aan bod, zoals Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie, Roderik Vos en Marcel Wanders. Zelfs de industriële toepassingen van het vlechten worden niet vergeten.

VLECHTEXPRESS
Gedurende de zomervakantie is er iedere woensdag een prachtig arrangement van museumbezoek en de VlechtExpress die u rondrijdt door de omgeving.

KINDEREN
Jong en oud kunnen zelf aan de slag in het museum om bijvoorbeeld een mattenkloppertje te vlechten. Voor kinderen ligt ook altijd een leuke speurtocht klaar en zijn onze kijkkasten spannend om te ontdekken!

Openingstijden

Maandag 15 juli: Gesloten
Dinsdag 16 juli: 10.30 – 17.00
Woensdag 17 juli: 10.30 – 17.00
Donderdag 18 juli: 10.30 – 17.00
Vrijdag 19 juli: 10.30 – 17.00
Zaterdag 20 juli: 10.30 – 17.00
Zondag 21 juli: Gesloten

Het museum is het gehele jaar geopend. De openingstijden per dag ziet u hierboven.