Skip to main content
Nationaal Vlechtmuseum

Alle activiteiten

Zaterdag 12 april start activiteiten

11.15 uur
Aankomst oude legervoertuigen op het Mandehofplein in Noordwolde, bij de oude War Department locomotief. Voor iedereen op het Mandehofplein ligt een uniek zwaaivlaggetje klaar.

Aansluitend een korte toespraak over het belang van vrijheid en verdraagzaamheid door burgemeester André van de Nadort en cultuurgedeputeerde Sijbe Knol van de provincie Fryslân.

Daarna worden de volksliederen van Nederland en Canada live gezongen door respectievelijk Daniël Oostra en Ingeborg Kuperus.

12.00 uur
Onthullen plaquette aan de tramhalte, waarmee we blijvend onze Canadese bevrijders herdenken en eren

12.30 uur
Opening expositie in het Nationaal Vlechtmuseum door Peter Verdenius, zoon van verzetsheld dokter Verdenius, samen met wethouder Roelof Theun Hoen. 

12 april-5 mei
Expositie over de oorlog in het Nationaal Vlechtmuseum
Klik hier voor meer informatie

14 april
Het is belangrijk om ook kinderen te vertellen dat verdraagzaamheid vanzelfsprekend zou moeten zijn. Niek van der Oord leert de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Noordwolde dat dat lang niet altijd zo was en is. De jodenvervolging waarover hij vertelt, is daar een schokkend voorbeeld van.

17 april
Hans Altena, kenner op het gebied van oorlogsspoorwegmaterieel, komt in ’t Buurthuus in Noordwolde een lezing houden over de productie van een enorme hoeveelheid treinen die al vanaf 1942 in Amerika geproduceerd werden, dit alles met het oog op een invasie in Europa. De oude War Department locomotief die sinds 6 juni vorig jaar weer in Noordwolde staat, is daar een voorbeeld van.
Aanvang 20.00 uur, reserveren: vlechtmuseum.nl/oorlogsmaterieel

19 april
Wandelsportvereniging De Blaren organiseert een speciale editie van de jaarlijkse Dokter Verdenius wandeltocht. In een korte tocht door en rond het dorp, die voert langs plaatsen waar gedurende de oorlog bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden, wordt ook de voormalige woning van Verdenius bezocht en kunnen de deelnemers in het huis de plek zien (op de verdieping achter een luik) waar de huisarts zelf onderduikers verborgen hield.
Starten tussen 10.00 en 12.00 uur vanaf ’t Buurthuus.
De voormalige woning van Verdenius sluit om 14.00 uur.

22 april
Op uitnodiging van de bibliotheek komt auteur Edwin Meinsma om 14.30 uur in het Vlechtmuseum een lezing houden over zijn zojuist verschenen boek ‘Canadezen in Friesland’. Het boek belicht de bevrijding van Friesland vanuit Canadees perspectief. Meinsma vertelt hoe de Canadezen Friesland bevrijd hebben, waar ze gevochten hebben, wat de verliezen waren en hoe het mogelijk was dat ze in een week tijd de hele provincie zuiverden en bevrijdden. Ook de rol van het verzet zal daarbij aan de orde komen.
In de periode 12 april – 5 mei is in de bibliotheek in Noordwolde een speciale hoek met oorlogsliteratuur.
Aanvang: 14.30 uur, reserveren: vlechtmuseum.nl/meinsma

25 april
Het Filmhuis in Noordwolde vertoont in de theaterzaal van ‘t Buurthuus de indrukwekkende film Schindler’s List. Het waargebeurde verhaal draait om de Duitse zakenman Oskar Schindler die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagt ongeveer 1100 Joden te redden. Hij gebruikt zijn fabriek als vluchtplaats voor de vervolgde Joden. Dit ‘filmmonument’ uit 1993, geregisseerd door Steven Spielberg, werd onder andere bekroond met zeven Oscars.
Aanvang 20.00 uur, reserveren (vanaf 7 april): filmhuisnoordwolde.nl/reserveren

28 april
Journalist Niek van der Oord (tevens voorzitter van de Stichting Joodse werkkampen in Friesland en Drenthe) houdt in ‘t Buurthuus een lezing over Joodse werkkampen in de regio rond Noordwolde.  Hij is de schrijver van het standaardwerk ‘Jodenkampen’. Van der Oord kwam op het spoor van de werkkampen via brieven die in zijn familie bewaard zijn gebleven. Van der Oords joodse moeder – die enkele jaren geleden overleed – slaagde erin om uit kamp Westerbork te ontsnappen. Van haar familie vonden de meesten de dood in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor.
Aanvang 20.00 uur, reserveren: vlechtmuseum.nl/jodenkampen

29 april
De tweewekelijkse Buurthap van ’t Buurthuus staat in het teken van eten uit de oorlog met ‘oude’ gerechten en groenten. Deze activiteit is voor de vaste groep bezoekers van de buurthap.

2 mei
Sinds enige tijd is bekend dat op het glasmoment bij de Joodse begraafplaats in Noordwolde, waarop 16 Joodse oorlogsslachtoffers uit de Stellingwerven vermeld staan, de naam van Marie Nieweg-van Tijn ontbreekt. Zij is op 7 september 1893 in Haulerwijk geboren en overleed op 3 september 1943 in Auschwitz. Haar naam zal op 2 mei zijn bijgeschreven en tijdens een besloten bijeenkomst, waarbij de burgemeesters André van de Nadort van Weststellingwerf en Jack Werkman van Ooststellingwerf spreken, zal een bloemstuk worden gelegd in het bijzijn van enkele nabestaanden van Marie Nieweg-van Tijn.

3 mei
In de theaterzaal van ‘t Buurthuus in Noordwolde wordt de film vertoond die filmmaker Jasper van Leeningen maakte over de herinneringen aan de oorlog van zijn opa Roelof Schulting (nu 94). Schulting was 10 jaar oud toen de oorlog begon. Zijn ouders werden door de bezetter opgepakt tijdens de beruchte razzia van Noordwolde, hijzelf bleef alleen achter op zolder. Voor deze film is Van Leeningen samen met zijn opa op pad gegaan om de locaties van het oorlogsverhaal te bezoeken. De film laat zien wat er toen gebeurd is en slaat een brug naar het heden.
Aanvang 14.30 uur, reserveren: vlechtmuseum.nl/schulting

4 mei:
Zoals ieder jaar zijn tijdens de altijd drukbezochte dodenherdenking de graven van de bemanningsleden van de in Noordwolde neergestorte Halifax bommenwerper het middelpunt van de herdenking. De Stille Omgang start om 19.30 uur vanaf de kruising bij het Vlechtmuseum.

De activiteiten worden mogelijk gemaakt door: