Skip to main content
Nationaal Vlechtmuseum

Educatie

Onderwijs

Het Nationaal Vlechtmuseum is officieel acceptant en korting gever van de CJP Cultuurkaart. Dit houdt in dat scholen kunnen betalen met de CJP Cultuurkaart voor culturele activiteiten. Daarnaast geven wij € 3,50 korting op de entree prijs aan alle CJP-pashouders. Je betaalt als pashouder dus nog maar € 4,-.

Educatie

Waarom zou je het ver zoeken als je het dichtbij kunt vinden? Het Vlechtmuseum leent zich voor een bezoek door leerlingen uit zowel de onder- als bovenbouw, in het kader van verschillende leergebieden en vakken (bijvoorbeeld CKV, geschiedenis en de actieve kunstvakken).

Een bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum is een reis door het Vlechtdorp van Nederland, waarin de leerlingen kennis maken met het heden, verleden en de herinneringen van de omgeving. Het is de geschiedenis van honderdduizend rotanstoelen die jaarlijks het dorp verlieten en de ondergang van deze industrie, maar ook dat van de Rijksrietvlechtschool waar de leraren het ambacht naar een kunstzinnige hoogte brachten. Aan de banden met de nabij gelegen Koloniën van Weldadigheid wordt uitgebreid aandacht besteed.

De collectie is breed

zo is er aandacht voor historisch vlechtwerk maar ook voor modern design en er wordt zelfs aandacht besteed aan de industriële toepassingen van het vlechten, bijvoorbeeld van het milieuvriendelijke bio composiet.

Wij willen de scholen graag laten kennismaken met het museum. Ons streven is uiteindelijk om te komen met een doorgaande leerlijn, waarin de schoolgaande jeugd op verschillende manieren kan kennismaken met het Vlechtmuseum.

Hoofd & Handen

Het educatieve aanbod is een combinatie van ‘hoofd’ en ‘handen’. Daarbij doen leerlingen aan de hand van sporen uit het verleden kennis en vaardigheden op en ontwikkelen zij inlevingsvermogen en persoonlijk, cultureel en historisch bewustzijn. Oude en nieuwe vlechttechnieken kunnen door de leerlingen zelf worden beoefend tijdens workshops onder begeleiding van onze vlechters.

Om alvast een indruk te krijgen geven wij hieronder een aantal voorbeelden van wat er mogelijk is binnen verschillende leergebieden en vakken.

  • De oprichting en geschiedenis van de Rijksrietvlechtschool

  • Het maken van een mattenklopper

  • Foto’s maken van de objecten

  • Het maken van een mezenpuntje

  • Hoe en waarom zijn de mensen in Noordwolde begonnen met vlechten.
  • Wat is het verband met de Koloniën van Weldadigheid?
  • Een Catalaanse schaal maken.
  • Rotandorp Noordwolde
  • De verschillende soorten vlechtmateriaal

De verschillende projecten zijn leuk en uitdagend voor de leerlingen, ze leren door praktisch bezig te zijn, krijgen tegelijkertijd een dosis geschiedenis mee en ervaren letterlijk wat het betekent om ‘een ambacht uit te oefenen’.

Kent u scholen die belangstelling hebben? Bent u zelf docent? Neem dan contact met ons op.

Basisscholen

Voor het basisonderwijs zijn er diverse voor verschillende leeftijden projecten gericht op educatie. En is er het project ‘Luit en Lammegien’.

Dit project is ontwikkeld voor groep 5 of 5/6 van de basisschool. Het project is opgebouwd rond het verhaal van twee Noordwoldiger kinderen van een stoelenmaker, Luit en Lammegien.

Aan de hand van deze twee leeftijdsgenootjes maken leerlingen kennis met thema’s als kleding, wonen, school, vlechten, spelen en werken. Luit en Lammegien speelt zich af in de directe leefomgeving van de leerlingen en sluit aan bij de kerndoelen voor geschiedenis in het basisonderwijs.

Het project kan dienen als vervanging van de lesstof over de periode rond 1900.

Het project bestaat uit verschillende (facultatieve) voorbereidingslessen op school, een museum les en verwerkingslessen voor in de klas.

Op school wordt gebruik gemaakt van een leskoffer met daarin o.a. de docentenhandleiding, tijdbalk met fotoserie, oude prentenboeken, het Luit en Lammegien bordspel en een oude gulden van rond 1914.

Tijdens het museumbezoek gaan de leerlingen aan de slag met dingen die o.a. in het verhaal aan de orde komen, zoals schoonschrijven op een lei, koffie malen en wegen, vlechten, oude foto’s, verkleden.

Kosten en tijdsduur

Tijdsduur: ca. 1,5 uur
Bijzonderheden: per 5 leerlingen 1 begeleider vanuit school.

Voor kinderen van 4 tot 14 jaar biedt het Vlechtmuseum diverse educatieve onderwerpen aan. Beleef een les zoals vroeger op de Rietvlechtschool of neem een diepere duik in de geschiedenis van Noordwolde

Nationaal Vlechtmuseum - Activiteit in vakantie met kinderen